Zioła i roślinyOlej arganowy — płynne złoto dla skóry i włosów czy drogi mit?
- Henryk Różański — Olej arganowy–Argan Oil w terapii i kosmetyce.
- The Importance of Argan Oil in Medicine and Cosmetology. · Nutrients 2024
- The effect of dietary and/or cosmetic argan oil on postmenopausal skin elasticity. · Clin Interv Aging 2015
- Activation of MITF by Argan Oil Leads to the Inhibition of the Tyrosinase and Dopachrome Tautomerase Expressions in B16 Murine Melanoma Cells. · Evid Based Complement Alternat Med 2013
- Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils. · Int J Mol Sci 2017
- Clinical and instrumental study of the efficacy of a new sebum control cream. · J Cosmet Dermatol 2007
Olej arganowy stosuje się doustnie oraz do pielęgnacji i leczenia skóry, a także jako składnik kosmetyków.
- W kosmetyce natłuszcza skórę, pomaga zapobiegać jej wysychaniu i służy do wyrobu mydeł oraz emulsji.
- Doustnemu zażywaniu przypisano między innymi działanie żółciopędne, przeciwwrzodowe i obniżające poziom cholesterolu oraz triglicerydów.
Co piszą autorzy
Olej arganowy służy jako podłoże i rozpuszczalnik w kosmetykach i farmacji, dodatek odżywiający i natłuszczający skórę oraz składnik mydeł i emulsji.
Olej arganowy jest także określony jako jadalny i leczniczy.
Doustnemu zażywaniu przypisano między innymi działanie żółciopędne, przeciwwrzodowe oraz obniżające poziom triglicerydów i cholesterolu.
Na skórę działa między innymi nawilżająco, przeciwzapalnie i wspomaga gojenie ran, owrzodzeń oraz oparzeń.
Olej arganowy wskazano jako pomocny przy rumieniu, trądziku, łuszczycy i kilku innych problemach skórnych, a także w pielęgnacji skóry suchej i zwiotczałej.
Badania z PubMed · Europe PMC
Wybraliśmy 5 badań z najlepszymi, pozytywnymi wynikami. To wybór, a nie pełny przegląd wszystkich badań.
Liczba wszystkich badań na ten temat w bazie PubMed: 13.
Przegląd wskazuje, że olej arganowy stosuje się na skórę do jej nawilżania oraz wspomagania łagodzenia stanów takich jak egzema i trądzik.
Cel badania: Olej arganowy, bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe i polifenole, wywiera korzystny wpływ zarówno na mikrobiotę jelitową, jak i skórną. W jelitach sprzyja wzrostowi pożytecznych bakterii, takich jak pałeczki kwasu mlekowego, jednocześnie ograniczając bakterie chorobotwórcze dzięki właściwościom przeciwzapalnym, które pomagają utrzymać równowagę mikrobiologiczną.
Wyniki: Przeprowadzono wyczerpujące przeszukiwanie literatury z użyciem ukierunkowanych słów kluczowych. Wybrano i przeanalizowano 83 artykuły. Ponieważ mechanizmy działania oleju arganowego nie są w pełni poznane, w niniejszej pracy podkreślono korzyści płynące ze stosowania tego oleju, analizując jego właściwości odżywcze oraz korzystny wpływ na mikrobiotę jelitową i skórną. Olej arganowy jest bowiem cenny dla ogólnego zdrowia.
„Nie podano” nie znaczy, że nikt nie płacił — baza nie zawsze to zapisuje.
U kobiet po menopauzie spożywanie i stosowanie kosmetyczne oleju arganowego wiązało się ze wzrostem elastyczności skóry.
Cel badania: W okresie menopauzy spadek wydzielania estrogenów zaburza funkcjonowanie skóry, powodując tym samym obniżenie jej elastyczności, charakterystyczne dla starzenia się skóry. Celem tego badania była ocena u kobiet po menopauzie wpływu codziennego spożywania i/lub stosowania oleju arganowego na elastyczność skóry.
Wyniki: Spożywanie oleju arganowego doprowadziło do istotnego wzrostu całkowitej elastyczności skóry (R2) (P<0.001), elastyczności netto skóry (R5) (P<0.001), elastyczności biologicznej (R7) (P<0.001) oraz do istotnego spadku RRT (P=0.002). Stosowanie oleju arganowego doprowadziło do istotnego wzrostu całkowitej elastyczności skóry (R2) (P<0.001), elastyczności netto skóry (R5) (P<0.001), elastyczności biologicznej (R7) (P=0.001) oraz do istotnego spadku RRT (P<0.001). Nasze wyniki sugerują, że codzienne spożywanie i/lub miejscowe stosowanie oleju arganowego działa przeciwstarzeniowo na skórę, co potwierdza poprawa jej elastyczności, charakteryzująca się wzrostem parametrów R (R2, R5 i R7) oraz spadkiem RRT.
„Nie podano” nie znaczy, że nikt nie płacił — baza nie zawsze to zapisuje.
W badaniu na komórkach olej arganowy ograniczał wytwarzanie melaniny, co wskazuje na możliwy kierunek zastosowania przy przebarwieniach.
Cel badania: Olej arganowy (Argania spinosa L.) od wieków stosowany jest w Maroku jako olej kosmetyczny, który ma pomagać zachować jasną cerę oraz leczyć wypryski skórne i blizny po krostach ospy wietrznej. Mimo jego popularności naukowe podstawy jego wpływu na skórę nie zostały dotąd ustalone.
Wyniki: Wyniki PCR w czasie rzeczywistym wykazały obniżenie ekspresji mRNA Tyr, Trp1, Dct i Mitf. Stosowanie oleju arganowego powoduje fosforylację MITF, która następnie hamuje transkrypcję enzymów melanogenezy TYR i DCT. Hamujący wpływ oleju arganowego na biosyntezę melaniny można przypisać tokoferolom, a także synergistycznemu działaniu jego składników. Wyniki tego badania stanowią naukowe uzasadnienie tradycyjnie uznawanych korzyści płynących ze stosowania oleju arganowego i wskazują na jego potencjał terapeutyczny w leczeniu zaburzeń hiperpigmentacyjnych.
„Nie podano” nie znaczy, że nikt nie płacił — baza nie zawsze to zapisuje.
Przegląd omawia możliwe zastosowania oleju arganowego na skórę w kontekście działania przeciwzapalnego i antyoksydacyjnego oraz wspomagania gojenia i odbudowy bariery skórnej.
Cel badania: Oleje roślinne były na przestrzeni dziejów wykorzystywane do różnorodnych celów i dodawane do żywności, kosmetyków oraz produktów farmaceutycznych. Obecnie coraz częściej dostrzega się ich wpływ zarówno na choroby skóry, jak i na przywracanie homeostazy skórnej.
Wyniki: Oleje roślinne były na przestrzeni dziejów wykorzystywane do różnorodnych celów i dodawane do żywności, kosmetyków oraz produktów farmaceutycznych. Obecnie coraz częściej dostrzega się ich wpływ zarówno na choroby skóry, jak i na przywracanie homeostazy skórnej. W tym artykule pokrótce omówiono dostępne dane dotyczące biologicznego wpływu miejscowego stosowania na skórę niektórych olejów roślinnych (oliwy z oliwek, oleju z wytłoków oliwnych, oleju z nasion słonecznika, oleju kokosowego, oleju z nasion krokosza barwierskiego, oleju arganowego, oleju sojowego, oleju arachidowego, oleju sezamowego, oleju z awokado, oleju z ogórecznika, oleju jojoba, oleju owsianego, oleju z nasion granatu, oleju migdałowego, oleju z gorzkich moreli, oleju z dzikiej róży, oleju z rumianku pospolitego oraz masła shea). Skupiono się zatem na terapeutycznych korzyściach tych olejów roślinnych, związanych z ich działaniem przeciwzapalnym i przeciwutleniającym na skórę, wspomaganiem gojenia ran oraz odbudową bariery skórnej.
„Nie podano” nie znaczy, że nikt nie płacił — baza nie zawsze to zapisuje.
Krem zawierający między innymi olej arganowy zmniejszał przetłuszczanie skóry, choć badanie nie pozwala przypisać efektu samemu olejowi.
Cel badania: Niektóre związki pochodzenia roślinnego uznaje się za przydatne w ograniczaniu produkcji sebum. Cel: Ocena skuteczności kremu regulującego wydzielanie sebum, zawierającego bogaty w polifenole ekstrakt z palmy sabałowej, nasion sezamu i oleju arganowego, u osób z tłustą skórą twarzy.
Wyniki: Produkt został bardzo dobrze przyjęty przez wszystkich ochotników. Widoczne działanie regulujące wydzielanie sebum odnotowano u 95% z nich. Po 4 tygodniach leczenia wyniki oceny klinicznej zmniejszyły się o 33%. Odnotowano istotne obniżenie poziomu sebum wydzielanego samoistnie o 20% oraz powierzchni pokrytej tłustymi plamkami o 42%. Liczba aktywnych gruczołów łojowych pozostała niezmieniona. Wyniki te obiektywnie i ilościowo potwierdzają skuteczność badanego kremu regulującego wydzielanie sebum w ograniczaniu przetłuszczania się i poprawie wyglądu tłustej skóry twarzy.
„Nie podano” nie znaczy, że nikt nie płacił — baza nie zawsze to zapisuje.
Pisaczek nie ocenia, kto ma rację. Pokazuje, co napisano i gdzie to przeczytać. Każde zdanie powyżej ma swoje źródło.